Yenidoğan yoğun bakım ünitemizde, 25.gebelik haftasından itibaren erken doğum, çoğul gebelik, şeker hastalığı olan annelerin bebeği, iri bebek, anne karnında mekonyum yutmuş bebek, zor doğum sonucu oluşan beyin ve diğer organ hasarı gibi yüksek risk taşıyan bebeklere gelişmiş düzeyde bakım sağlamaktadır. Hastanemizde doğan bebeklerin olan sorunlarının tedavisi yanı sıra, başka merkezlerde doğup hasta olan yenidoğanların da tedavi edildiği, ileri düzeyde 3. basamak olanaklarına sahip bir yenidoğan ünitemiz mevcuttur.
Yenidoğan yoğun bakımda dikkat edilmesi gereken noktaların hemen hepsi ünitemizde çözümlenmiştir. Bir çok branşın konsültasyon imkanı yanı sıra beyin cerrahisi, çocuk cerrahisi, göz hekimlerince hasta başı konsültasyonları ve gerektiğinde anlaşmalı merkezlerde vantilatörlü transport küvözü ile transfer sağlanarak kardiyak EKO yapılabilmektedir.
Teknik Donanım
- Her hastaya küvöz, vantilatör ve tam monitörizasyon olanağı
- Klasik ve alternatif yöntemler kullanabilen solunum cihazları
- Son teknoloji ile yapılan düzgün kan gazı ölçümü
- Kranial ultrasonografi ve Hasta başı EEG
- Hasta başı portable röntgen
- Her hastada pump infüzyon cihazlarıyla doğru sıvı desteği olanağı
- Mükemmel kesintisiz güç kaynağı olanağı.
- Kaliteli laboratuar ve doğru mikrobiyolojik tetkik imkanları.
Ortamın Uygunluğu
Her hastaya yeterli olmak yanında, kanguru bakımı için de aileye yetebilecek kadar geniş alan, anne dinlenme ve bekleme odası.
Doğumhaneye ve ameliyathaneye hemen komşu konumda
Steril ve yarı steril ortamlarda giriş – çıkışların sıkı kontrolü.
Ekip Yeterliliği
Yenidoğan bakımında çocuk uzmanları yanında yeteri sayıda yetişmiş hemşire bulunması çok önemlidir. Ünitemizde yatan bebeklere, tedavi düzeyine uygun şekilde yeterli sayıda özel eğitimli hemşireyle bakılmaktadır.
Hastaların girişim ve tedavileri ise yenidoğanda tecrübesi olan uzman hekimler tarafından yürütülmektedir.
Enfeksiyon Kontrolü
Yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyon oranı hiçbir zaman sıfır olamaz. Ancak çok sıkı önlemerle bu oran oldukça düşürülebilmektedir. Bulaşıcı enfeksiyon riski olan enfekte bebekler için izolasyonlu ve HEPA filtreli havalandırması olan yoğun bakım odalarımız mevcuttur. Ünitemizde giriş çıkışlardaki disiplinli enfeksiyon kontrolü yanında; sık ve uygun el temizliği, disposable malzeme kullanımı, uygun dezenfektanların kullanımı ve rutin mikrobiyolojik taramalar sayesinde hastane enfeksiyonu çok düşüktür.
Mortalite / Morbidite (Ölüm / Sakatlık) Oranları
- 25 haftadan büyük bebeklerde yaşama şansı ülke ortalamarına uygundur.
- Hastanede kalış süresi ülke ortalamarına uygundur.
- Göz ve akciğere ait uzun süreli sorunlar çok düşük oranlardadır.
- Gelişimsel açıdan izlenen küçük prematürelerin hem hastanede kaldıkları süreçteki duyarlılık, hem de takiplerindeki desteklerle motor / mental açıdan sağlıklı olma şansları çok yüksektir.
- Bu şekilde yürütülen hizmetler yanında toplumsal eğitim ve yardımlaşmaya yönelik çalışmalarımız da devam etmektedir.